De verschillende dieren

De dieren binnen SKIK

 

Kinderboerderij SKIK heeft een gezonde, gevarieerde dierengroep. U vindt bij ons vooral zeldzame huisdierrassen en Nederlandse rassen. Daarnaast vindt u in de schuur vooral kleine dieren die niet onder de zeldzame huisdierrassen vallen.
Natuurlijk is het onmogelijk om alleen maar voor zeldzame rassen te gaan. Als kinderboerderij kunnen we nu eenmaal niet de dwerggeit mijden. Een geitje dat aanspreekt en in Nederland inmiddels zo vertrouwd is en op een kinderboerderij thuishoort. Maar ook konijnensoorten als; de Vlaamse Reus, de Franse hangoor, het Hollandertje en de Thrianta lopen rond in SKIK hoewel ze niet zeldzaam zijn maar zeker wel heel Nederlands.

De dieren lopen op de verschillende weiden maar ook los op het plein. Er zijn twee knuffelplekken (binnen en buiten) waar kinderen tussen de dieren kunnen en mogen lopen. Op de weide mogen de bezoekers alleen onder toezicht komen.

De dieren worden verzorgd door volwassenen én kinderen. Ook mensen met een beperking hebben bij SKIK een belangrijke plaats in het verzorgen van de dieren en het onderhouden van de terreinen en de boerderij.

De grote weide

Op de grote weide lopen de schapen en geiten.

Het konijnenveld

Op het konijnenveld vindt u diverse konijnensoorten zoals:
Vlaamse reusHollandertje, Franse hangoor en de Thrianta.

De kleine voorweide

Op de voorweide staat een groot hoenderhok waarin kippenpauwenparelhoenders hun plek vinden en hier staat ook een klein konijnenverblijf.

De volière


In de volière zijn verschillende vogels te zien; kanariesgrasparkietenvalkparkietenbourkeparkieten (rose-wildkleur), splendidparkietenzebravinkjesprachtrosella’sdiamantduifje en kwartels. Er is een rijke schakering aan vogelsoorten en dit wisselt op z’n tijd.

De boerderijschuur

In de boerderijschuur bevinden zich: cavia’s, kleine konijnsoortenrattengerbilsdegoe’smuizenhamsters, een baardagameschildpaddengoudvissenwandelende takken, een kast met prachtige opgezette vogels en andere dieren en een kast met eieren van velerlei vogelsoorten.

De vijver

In de vijver zwemmen allerlei eendensoorten. Het is lastig om in SKIK eenden te houden omdat ze vrij toegang hebben tot de sloot. Inmiddels loopt er een gevarieerd koppeltje rond in verschillende maten en kleuren. Er lopen ook een aantal parmantige loopeenden rond. Dit koppeltje wordt dit jaar (2015) uitgebreid door zelf wat eieren in onze broedmachine uit te broeden van dit bijzondere eendensoort.  Ganzen hebben we zo nu en dan. Soms broeden we wat eieren uit of krijgen tamme ganzen. Maar…tamme ganzen blijken na enige tijd in SKIK toch weer hun natuurlijke gedrag terug te krijgen als zij zich heer en meester voelen op de weide. Het is dan voor het publiek wat minder leuk. Ook vliegen de ganzen als het kouder wordt spontaan naar warmere streken en zijn we ze zomaar kwijt.

In de vijver zwemmen inmiddels ook verschillende vissoortenKarpers en snoeken zwemmen daar ook rond en af en toe worden die eruit gevist en verplaatst naar de sloot. Ook wordt onze binnensloot in de boerderijschuur bevolkt met de soorten die in onze vijver zwemmen.